Έφυγε από τη ζωή στα 101 ο Ζακ Φρέσκο, αφήνοντας παρακαταθήκη το όραμα του «Venus Project»

191

Απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών ο Ζακ Φρέσκο, ο εμπνευστής του δημοφιλούς οράματος για μια διαφορετική οικονομία και κοινωνία βασιζόμενη στην αυτάρκεια και την προηγμένη τεχνολογία, του λεγόμενου «Venus Project».

Ο Ζακ Φρέσκο ήταν κοινωνικός μηχανικός και βιομηχανικός σχεδιαστής, μα πάνω απ όλα ένας καινοτόμος εφευρέτης και οραματιστής μιας κοινωνίας όπου ο άνθρωπος, η φύση και η τεχνολογία θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά, μιας κοινωνίας που το δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα είναι απλές δηλώσεις σε χαρτιά αλλά μια καθημερινή πραγματικότητα για όλους.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάστηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, αναλύοντας τις δομές της κοινωνίας, τη μεθοδολογία των κατεστημένων θεσμών όπως η πολιτική και η οικονομία, αλλά και τις συμπεριφορές των ανθρώπων οι οποίες είναι βασικά υπεύθυνες για τη δημιουργία και την αναπαραγωγή όλων των σύγχρονων και απαράδεκτων προβλημάτων που μαστίζουν τις κοινωνίες μας και οδηγούν τους ανθρώπους στη βαρβαρότητα, την ανασφάλεια, τη διαφθορά και τις ανισότητες.

Μέσα από χρόνιες μελέτες, έρευνες και πειράματα ο Φρέσκο ανέπτυξε τις ιδέες του σχετικά με την έξυπνη χρήση της τεχνολογίας για το όφελος όλων των ανθρώπων της γης, αξιοποιώντας με τους καλύτερους και πιο φιλικούς τρόπους τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Το όραμά του μετασχηματίστηκε σε ένα παγκόσμιο καινοτόμο κοινωνικό σχέδιο το οποίο ονόμασε Venus Project από το όνομα της πόλης Venus της Φλόριντα όπου εγκατέστησε το ερευνητικό του κέντρο σε μια έκταση 22 περίπου στρεμμάτων.

Μία από τις βασικές απόψεις του Venus Project είναι ότι οφείλουμε να εργαζόμαστε προς την εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων της Γης, οι οποίοι είναι κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων του κόσμου και όχι ιδιοκτησία του οποιουδήποτε. Το Venus Project θεωρεί ότι μια κοινωνία αφθονίας και αυτάρκειας είναι πλέον εφικτή με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας και υποστηρίζει ότι το νομισματικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από πρόσβαση στα αγαθά και όχι από τα χρήματα ως ενδιάμεσο παράγοντα. Η αγοραστική δύναμη δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα μιας κοινωνίας για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών όταν η Γη προσφέρει απεριόριστες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, υλών και πόρων.

Ο Ζακ Φρέσκο, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών του κόσμου, σχετικά με το όραμά του, έκανε μαζί με τη σύντροφο και βασική βοηθό του Ροξάν Μέντοους παγκόσμια περιοδεία το 2010.

Η Ελλάδα ήταν ένας από τους κύριους προορισμούς του σε αυτήν την περιοδεία λόγω της ιδιαίτερης δραστηριότητας του οργανισμού Πανγαία που εκπροσωπεί το Venus Project. Στην Ελλάδα ο Φρέσκο έδωσε δύο πολύ πετυχημένες διαλέξεις και έμεινε για περίπου 10 ημέρες ταξιδεύοντας σε ερευνητικά κέντρα όπως η πλωτή κατασκευή αφαλάτωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ηρακλειά.

Όπως αναφέρει ο Τάσος Πετρίδης, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης «Πανγαία» στο zougla.gr:

«Αρκετά χρόνια προτού γνωρίσω τον Ζακ Φρέσκο είχα κατανοήσει ότι πολλά πράγματα γύρω μας δεν πήγαιναν καλά, ότι η αδικία, η βαρβαρότητα και οι ανισότητες κυριαρχούσαν και ότι αυτός ο κόσμος είναι προσανατολισμένος σε απόλυτα λανθασμένη κατεύθυνση.

Η διαφθορά της πολιτικής, η αντιοικονομική μορφή του υφιστάμενου οικονομικού μοντέλου όπως και όλοι οι τρόποι που εφαρμόζονταν για να λύσουν, υποτίθεται τα κοινωνικά προβλήματα, μου ήταν προφανές ότι λειτουργούσαν προσχηματικά και αναποτελεσματικά. Τίποτε δεν έδειχνε ότι είμαστε ένα πολιτισμένο είδος.

Όλο αυτό το μπερδεμένο κουβάρι στο μυαλό και την ψυχή μου ο Ζακ Φρέσκο, με τις ανατρεπτικές, πρωτοπόρες και καινοτόμες ιδέες του το έβαλε σε μια τολμηρή τάξη, σε μια ορθολογική αλλά και ψυχολογική ισορροπία.

Από την πρώτη στιγμή της επαφής μου με τις ιδέες του και το παγκόσμιο κοινωνικό σχέδιο The Venus Project, μέσα από τα πρώτα ντοκιμαντέρ που παρουσίαζαν όλο αυτό το νέο προσανατολισμό ένοιωσα τη βαθειά ανάγκη να κάνω ότι θα ήταν δυνατό για να μάθει ο κόσμος και η Ελληνική κοινωνία ότι ένας άλλος κόσμος είναι σήμερα εφικτός.

Ιδρύσαμε μαζί με άλλους, αφυπνισμένους ως προς αυτή την νέα κατεύθυνση, φίλους, τον οργανισμό Πανγαία, με τη σύμφωνη γνώμη του Φρέσκο και της Ροξάν Μέντοους, στη διάρκεια των δύο διαλέξεων που έδωσε στην Αθήνα το 2010.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις προσωπικές μας επαφές, τις κουβέντες και τις βόλτες που κάναμε στην Αθήνα και στην Ακρόπολη, το πάθος του να μάθει για τον Ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες. Από τότε η επαφή μας ήταν συνεχής και σταθερή, γεμάτη γνώση, νέες ιδέες και δράσεις προς την κατεύθυνση του νέου αυτού παγκόσμιου οράματος για την ανθρωπότητα.

Είναι ίσως απογοητευτικό το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι, βαθειά χειραγωγημένοι και αποπροσανατολισμένοι, δυσκολεύονται να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν αυτό το ριζικό κοινωνικό επανασχεδιασμό που ο Ζακ Φρέσκο πρότεινε σε ολόκληρη τη ζωή του, ένα σχεδιασμό που σκοπό του έχει να αφήσει για πάντα πίσω όλες μας τις παιδικές ασθένειες και κυρίως την αναίτια δυστυχία.
Είναι όμως βέβαιο ότι καθώς οι εποχές αλλάζουν και οι νέες τεχνολογίες, που με βάσει αυτές ο Φρέσκο οραματιζόταν την υλοποίηση του σχεδίου του, θα παρουσιάζουν νέες συγκλονιστικές δυνατότητες για την ανθρωπότητα, τόσο και αυτός θα γίνεται όλο και πιο κατανοητός από όλο και περισσότερους πολίτες του κόσμου μας.

Εγώ προσωπικά αλλά και η Πανγαία, σαν οργανισμός που στηρίζει το έργο ζωής του Ζακ Φρέσκο, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μεγαλύτερο πάθος και ευθύνη για την υλοποίηση του Venus Project.
Η ανάγκη να ευχαριστήσω τον Ζακ για τη σπουδαία έμπνευση που μου πρόσφερε είναι πολύ μεγάλη.

Σ ευχαριστώ Ζακ».

ΤΟ ZOUGLA.GR ΤΟΥ ΠΗΡΕ ΣΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 2010 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

 

 

 

 

 

zougla