26 Ιουλίου – Τιμούνται από την Εκκλησία: Η Αγία Παρασκευή, Ο Άγιος Ερμόλαος και Η Αγία Ωραιοζήλη

341

Αγία Παρασκευή

Η Παρασκευή έζησε το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα στη Ρώμη. Οι γονείς της ονομάζονταν Αγάθων και Πολιτεία και ήταν χριστιανοί. Γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή, απ’ όπου και το όνομά της, και ανατράφηκε χριστιανοπρεπώς.

Μετά το θάνατο τον γονέων της μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς κι έγινε μοναχή. Συνελήφθη επί αυτοκράτορος Αντωνίνου Πίου (138-161), επειδή διέτρεχε τη Ρώμη και τα γύρω χωριά, κηρύττοντας το λόγο του Θεού. Βασανίστηκε άγρια για να αποκηρύξει την πίστη της και όταν το αρνήθηκε, αποκεφαλίστηκε.

Η λαϊκή παράδοση θεωρεί ότι η Αγία Παρασκευή θεραπεύει τις οφθαλμικές νόσους, γι’ αυτό έχει ανακηρυχθεί από τους οπτικούς ως προστάτιδα Αγία του επαγγελματικού τους κλάδου. Παλαιότερα πιστευόταν ότι αποτρέπει την πανώλη και τη χολέρα.

Απολυτίκιο

Την σπουδήν σου τη κλήσει κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμόν σου πίστιν, εις κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευή αθληφόρε· όθεν προχέεις ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.


Άγιος Ερμόλαος

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Η μνήμη του τιμάται μαζί με των συνεργατών του Ερμίππου και του Ερμοκράτους στις 26 Ιουλίου.

 

Ο Ερμόλαος ήταν γιατρός και ιερέας. Μαζί με τους συνοδοιπόρους του Έρμιππο και Ερμοκράτη κατέφυγε στα περίχωρα της Νικομήδειας, κατά τον διωγμό των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό (284-305). Εκεί, ο Ερμόλαος γνώρισε ένα νεαρό σπουδαστή Ιατρικής, τον Παντολέοντα, που έγινε μαθητής του. Τον κατήχησε, τον βάπτισε χριστιανό και του έδωσε το όνομα Παντελεήμων, με το οποίο έγινε αργότερα γνωστός ο άγιος-γιατρός.

Το τέλος του Ερμολάου ήταν μαρτυρικό. Συνελήφθη από τους άντρες του άρχοντα της Νικομήδειας, ο οποίος διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Παρόμοιο θάνατο είχαν ο Έρμιππος και ο Ερμοκράτης.

Ο Άγιος Ερμόλαος συμπεριλαμβάνεται στη χορεία των Αγίων Αναργύρων. Τιμάται ιδιαίτερα στη Σκύρο, όπου υπάρχει εκκλησάκι προς τιμή του, στο ομώνυμο νησάκι. Θεωρείται προστάτης και γιατρός των παιδιών. Οι ντόπιοι, κατά τη μετάβασή τους στο εκκλησάκι του Αγίου Ερμολάου, τραγουδούν:

Στ’ Αγι’ Αρμολάου το νησί είναι ένα εκκλησάκι, το λένε Αγιε-Αρμόλαε, του Μώλου στολιδάκι. Γιορτάζει τον Ιούλιο, το μήνα Αλωνάρη, στη χάρη Του πηγαίνουνε όλοι, μικροί-μεγάλοι. Του Μώλου τα ψαράδικα τον κόσμο κουβαλούνε, στο δρόμο που πηγαίνουνε τους λέν’ να τραγουδούνε. 

Μετά τη Θεία Λειτουργία στήνεται τρικούβερτο γλέντι με τοπικές λιχουδιές.

Απολυτίκιον

Ιερατεύσαντες, γνησίως Άγιοι, τω πρυτανεύσαντι, ημίν τα κρείττονα, του μαρτυρίου την οδόν, ηνύσατε γηθοσύνως, Ιερὲ Ερμόλαε, συν Ερμίππω Ερμόκρατες, τρίστυλον εδραίωμα, Εκκλησίας γενόμενοι, διο εκδυσωπείτε απαύστως, σώζεσθαι πάντας πάσης βλάβης.


Αγία Ωραιοζήλη

Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας εορτάζεται στις 26 Ιουλίου.

Η Ωραιοζήλη έζησε τον 1ο αιώνα και οι γονείς της ήταν Έλληνες ειδωλολάτρες. Στην αρχή ήταν και αυτή ειδωλολάτρισσα, κατόπιν όμως έγινε χριστιανή από το κήρυγμα του Αποστόλου Ανδρέα.

Μαρτύρησε κατά τη διάρκεια του διωγμού των χριστιανών από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό (81-96), επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της.

 

 

 

 

 

www.sansimera.gr